
Delicatessen van-, en straks uit eigen bodem
Op een dorpsvergadering sprak André Leclercq, eigenaar van de Eyserhalte, met een jongeman van de Kunrader Steengroeve. Die vertelde dat er een dame was geweest die kalk kwam kopen voor haar truffelgaard in Wageningen. André’s nieuwsgierigheid was meteen gewekt en er werd contact gelegd met de dame in kwestie, Judith Evenaar. Zij heeft een eigen truffelgaard in Wageningen en de volgende dag stond zij al op de stoep bij André. Judith doet al jaren onderzoek naar het zoeken van truffels onder de rivieren in Nederland, want het blijkt dat truffels hier ook echt in het wild groeien. Na nog enkele keren met haar contact te hebben gehad, heeft André besloten om bodemmonsters te laten nemen. Hieruit bleek dat de grond die de familie bezit, ook geschikt is om truffels te laten groeien. Zo ontstond het idee voor de Truffière Eyserhalte!

Limburgs Truffelarrangement
Klaar voor een uniek arrangement? Dan móét je erbij zijn op een van de dagen dat André Leclercq, eigenaar van De Eyserhalte, je gaat meenemen in het verhaal van de Limburgse truffel. Eind augustus 2024 starten de arrangementen.
- Ontvangst met een glas Limburgse bubbels en twee amuses
- Rondleiding door Truffière Eyserhalte & een mini masterclass truffels zoeken met truffelhond Gaya
- Culinair proefgerecht mét truffel en twee glaasjes Limbugse wijn
- Afsluiten met een truffel likeur!
Voor het reserveren van dit arrangement wordt je doorgelinkt naar smart-market.nl
Nieuw zwart goud documentaire - Henk Kroese
In de media
-
Truffels uit Limburg
Lees artikel28 november 2023 | Navenant Culinair
Limburg is een bodemschat rijker. Na steenkool en asperges blijkt nu ook de peperdure truffel hier goed te aarden. André Leclercq van de Eyserhalte in Eys-Wittem vond dit nieuwe zwarte goud in de bossen bij zijn geboortegrond. Daar plantte hij ook de eerste bomen voor zijn truffelgaard, waar over vier jaar deze Limburgse culinaire juwelen kunnen worden geoogst.
-
Limburg is dankzij wijn en truffels het nieuwe Italië
Bekijk fragment RTL Boulevard2 maart 2023 | RTL Boulevard
Sardinië, Toscane en Puglia. Italië heeft misschien wel de mooiste plekken ter wereld. Bij zo’n bezoekje aan het zonovergoten paradijs hoort natuurlijk wijn en La Dolce Vita. Al blijkt nu dat we daar helemaal niet meer voor over de grens hoeven. Limburg is het nieuwe Italië en dus moeten we massaal naar het zuiden van Nederland.
-
Geheimzinnige jacht op het zwarte goud
Lees artikel29 oktober 2022 | De Telegraaf
Onooglijk, ondergronds en onzichtbaar. Niet meer dan een zwart zwammetje, soms in wit uitgevoerd. Zijn typische smaak van zwavel en aarde verleidt fruitvliegje, zeug, hond en eekhoorntje. Het paddenstoeltje betovert zelfs nuchtere Nederlanders, als ondernemer André Leclercq en kok Martijn. Op magie-jacht met de truffelhunters, ‘ergens’ in het Limburgse Heuvelland.
-
NieuweOogst – Truffels zijn vooral bekend uit Zuid-Europa, maar de Nederlandse truffel komt eraan.
Lees artikel14 mei 2021
-
RTL Nieuws - Martijn zoekt truffels in Nederlandse bossen: ‘Ze zijn fantastisch’
Lees artikel28 november 2020
-
De Volkskrant – Truffelteelt in Nederland: bodemleven, daar draait het om
Lees artikel24 november 2020
-
De Limburger – In Eys wordt hard gewerkt aan een nieuw Limburgs streekproduct: de truffel
Lees artikel19 november 2020

Van fruitgaard naar truffelgaard
Met hulp van een gespecialiseerd bedrijf uit de Bodensee is in Zuid-Limburg een grootschalig truffelproject gestart. Dit bedrijf, al twaalf jaar expert in het enten van truffelschimmel op de haarwortels van eiken-, beuken- en hazelaarboompjes, heeft eerder succesvolle truffelgaarden opgezet in onder andere Duitsland, Zweden en Oostenrijk. In Nederland is dit hun eerste grote project met de zwarte herfsttruffel. Dat deze truffelsoort hier kans van slagen heeft, blijkt uit het feit dat hij in de omgeving al in het wild wordt gevonden. Dit wijst erop dat vooral de bodemgesteldheid bepalend is, en niet – zoals lang werd gedacht – de temperatuur.
Het stuk land waar de truffels worden aangeplant was voorheen een verouderde fruitgaard. De oude fruitbomen zijn gerooid, versnipperd en ondergewerkt in de aarde, wat zorgt voor een natuurlijke stikstofafgifte. Daarnaast is er 100 ton kalk uit de Kunrader Steengroeve toegevoegd om de bodem te verrijken. Deze combinatie vormt een vruchtbare basis voor de jonge truffelboompjes, die in november 2020 zijn geplant. Als alles meezit, kunnen over vijf à zes jaar de eerste truffels geoogst worden.

Truffeljacht
Om truffels te vinden maakt André gebruik van zijn eigen truffelhond Gaya. Deze speciaal afgerichte hond is getraind om de kostbare paddenstoelen op te sporen en vergezelt André niet alleen tijdens de truffeljacht, maar ook bij onze unieke truffelarrangementen.
De Hongaarse Vizsla staat bekend als de beste truffelzoeker onder de hondenrassen. André heeft hiervoor nauw contact onderhouden met een ervaren truffeltrainer met meer dan 15 jaar ervaring in het werken met deze honden in Europa. Met Gaya hoopt hij een duurzame en lokale truffeltraditie op te bouwen.
Waar vroeger varkens werden ingezet voor de truffeljacht, kiest men tegenwoordig vrijwel altijd voor honden om schade aan de truffels te voorkomen. Truffels zijn namelijk bijzonder kostbaar: afhankelijk van kwaliteit en rijpheid varieert de prijs tussen de driehonderd en 1000 euro per kilo. Niet voor niets worden ze ook wel ‘zwarte diamanten’ genoemd.