Truffière Eyserhalte

TRUFFELTEELT IN NEDERLAND

Al meer dan 20 jaar kun je bij delicatessenzaak de Eyserhalte, in het prachtige Zuid-Limburg, terecht voor verse groenten, fruit, wijnen en diverse culinaire producten. Ook verkopen wij truffels, zowel aan restaurants als aan mensen die de winkel bezoeken. Normaliter komen die truffels voornamelijk uit warme zuidelijke landen zoals Italië of Zuid-Frankrijk, maar daar gaat nu, haast bij toeval, verandering in komen.

Delicatessen van-, en straks uit eigen bodem

Op een dorpsvergadering sprak André Leclercq, eigenaar van de Eyserhalte, met een jongeman van de Kunrader Steengroeve. Die vertelde dat er een dame was geweest die kalk kwam kopen voor haar truffelgaard in Wageningen. André’s nieuwsgierigheid was meteen gewekt en er werd contact gelegd met de dame in kwestie, Judith Evenaar. Zij heeft een eigen truffelgaard in Wageningen en de volgende dag stond zij al op de stoep bij André. Judith doet al jaren onderzoek naar het zoeken van truffels onder de rivieren in Nederland, want het blijkt dat truffels hier ook echt in het wild groeien. Na nog enkele keren met haar contact te hebben gehad, heeft André besloten om bodemmonsters te laten nemen. Hieruit bleek dat de grond die de familie bezit, ook geschikt is om truffels te laten groeien. Zo ontstond het idee voor de Truffière Eyserhalte!

In de media

Truffel experts

Met deze wetenschap is de hulp van een bedrijf uit de Bodensee ingeschakeld. Zij vermeerderen voornamelijk eiken-, beuken-, en hazelaarboompjes, waarop truffelschimmel op de haarwortels wordt geënt. Dit bedrijf is reeds twaalf jaar gespecialiseerd in deze techniek en zij hebben eraan bijgedragen dat er nu al truffelgaarden in productie zijn in Duitsland, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije. In Nederland wordt dit hun eerste grootschalige project van zwarte herfsttruffel. De zwarte herfsttruffel wordt in deze omgeving nu al soms in het wild gevonden. Dit bewijst dat het vooral gaat om de geschikte grond en niet om de temperatuur, zoals eerder altijd werd aangenomen.

De ommezwaai

Het stuk land wat geschikt blijkt te zijn voor de groei van herfsttruffels, was voorheen een fruitgaard die een beetje op zijn laatste benen liep. De fruitbomen, die op het ruim 1 hectare metende stuk land stonden, zijn allemaal gerooid, versnipperd en omgewerkt in de aarde, dit zorgt voor stikstof afgifte. Samen met 100 ton kalk uit de Kunrader Steengroeve, die ook in de aarde is verwerkt om de toplaag van kalk te voorzien, is deze natuurlijke vorm van bemesting een katalysator waardoor de “truffelboompjes” straks extra gaan groeien. In november 2020 zijn de met truffelschimmel bewerkte eiken-, hazelaar-, en beukenboompjes geplant en in het meest gunstigste geval zouden na 5 à 6 jaar de eerste truffels gevonden kunnen worden.

Truffeljacht

Om de truffels te vinden zal André speciaal afgerichte honden in gaan zetten. André heeft contact gelegd met iemand die al 15 jaar ervaring heeft met ‘Lagotto Romagnolo’ honden bij het zoeken naar truffels in Europa. In eerste instantie zullen deze honden gaan helpen bij het zoeken naar truffels maar uiteindelijk hoopt Andrè zelf een truffelhond te kunnen kopen en te leren hoe hij de hond moet trainen.

Vroeger werden er ook wel varkens gebruikt om truffels te vinden maar die richten te veel schade aan de truffels aan. Truffels zijn namelijk enorm kostbaar. Afhankelijk van de kwaliteit en de rijpheid ligt de opbrengst al gauw tussen de drie à zeshonderd euro per kilo, vandaar dat men ook wel spreekt over ‘zwarte diamanten’.